Show all

  4 apró dolog, amit már ma megtehetsz, hogy ne törjék fel a WordPress oldalad

  Ugyan, ki törné fel az én oldalamat?


  A Wordpress mára a No. 1 online tartalomszerkesztő rendszerré vált. Az összes weboldal 59.2%-a Wordpress-vel készül. Nagyon felhasználóbarát, éppen ezért rendkívűl jól dokumentált, mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára - így a hackereknek sem kell sokat törni a fejüket, hogy zombítsanak le egy Wordpress-es oldalt. Főleg akkor nem, ha a minimális biztonsági intézkedéseket is elhanyagoljuk.  Az 'admin' nevű felhasználó
  Ne legyen admin nevű felhasználó. Ha van, akkor akárki is az, beszéld meg vele, hogy eztán hívják máshogy, pl. villáskulcsnak, vagy csirkenyaknak, még a Töhötöm is OK, de adminnak semmiképp se! Nehogy letöröld azért, elegendő csak átnevezni.

  Akismet
  Az Akismet véd a kéretlen spam kommentektől, amellyel olyan linkeket tudnak a blogodba becsempészni, ami kártékony lehet és mivel bekerül az oldalad adatbázisába így jó eredménnyel képes elég sok csúnya dolgot művelni. Van ingyenes verziója és a fizetős is csak 12 USD/év. Minden ügyfelünknek alapból jár a prémium Akismet, felár nélkül természetesen.

  Wordfence
  A Wordfence ingyenes verziója is remekül megvéd rengeteg kártékony kísérlettől. Ha feltelepíted meg fogsz lepődni, hogy milyen egzotikus helyekről kísérlik meg nap mint nap az oldalad feltörését.

  Mentés és rendszeres frissítés
  Attól függően, hogy milyen sűrűn kerül fel új tartalom az oldaladra mindenképp fontos a mentés. Én a WP BackItUp-ot javaslom, de van több remek plugin is. Mentés után lehet frissíteni, ha van frissítés. Az automatikus frissítést kicsit rizikósnak tartom, mert előfordulhat, hogy helyenként szétesik az oldal - ennek veszélye lényegesen csökken, ha nincs "belepiszkálva" a Wordpressbe vagy a használt templatebe. Itt érdemes szakember segítségét kérni, hiszen csak az a mentés számít mentésnek, amiből vissza is lehet állni. Ez a művelet már igényel némi informatikai jártasságot, így jó, ha van webes, akivel tudsz konzultálni. Összefoglalva: a mentés olyan, mint a biztosítás, nem azért kell, mert tuti történik valami baj, hanem azért, hogy ha mégis történik valami váratlan dolog, akkor ne szenvedjünk akkora kárt. A frissítés azért fontos, mert folyamatosan azon dolgozik egy csomó fejlesztő, hogy a Wordpress jobb és biztonságosabb legyen, ezért ha mindig az aktuális verzióra van frissítve az oldalunk, akkor amellett, hogy biztonságosabb, a kereső motorok is jobban fogják szeretni, mivel jobban megfelel azoknak a szempontoknak, ami alapján felindexelnek egy oldalt. (Ez egy külön misztérium, erről legközelebb fogok írni)

  Juhasz Vera
  Juhasz Vera
  Internet őrült vagyok mióta először megláttam egy Netscape böngészőt úgy 23 évvel ezelőtt. Imádok emberekkel foglalkozni és bitet hegeszteni. A KKV szektorral dolgozni is ezért szeretek: a projekt felmérése, letárgyalása egyfelől üzleti dolog, másrészt coaching is. Az oldal/app/szoftver kivitelezése pedig IT feladat. Itt veszem hasznát a 20 évnyi IT tapasztalatomnak, mely során fejlesztettem, volam projekt és termék menedzser és most mindezt a tudást FunkyGEEKként adom tovább az ügyfeleinknek.